Tips till dig som är HBTQ
Att vara homo-, bi- eller transsexuell, eller kanske queer eller pansexuell, kan vara en stor utmaning i ett heteronormativt samhälle. Trots att Sverige ligger i framkant när det kommer till att skydda HBTQ-personers rättigheter, är vi långt ifrån en jämställd verklighet.
Vart kan du vända dig som HBTQ
Känner du dig kanske missförstådd eller är rädd för att öppet våga prata om din sexualitet, finns det bra tips för dig som är HBTQ. Att kunna hitta mötesplatser och forum där du kan få prata med andra HBTQ-personer samt få stöd och stöttning kan vara otroligt hjälpsamt i vardagen.
Vi är många som känner oss åsidosatta på arbetsplatsen, kanske har du själv inte vågat komma ut med din sexualitet där? Även om man inte behöver berätta för någon vilken sexualitet man har kan det kännas extra jobbigt om det dras ”bögskämt” på jobbet, eller om någon frågar dig om du dejtar eller har pojkvän (om du exempelvis är en tjej). Som tur är finns väldigt bra mötesplatser där du kan få prata med en vän.
Bra portaler för dig som är HBTQ
Det finns många organisationer som anordnar träffar samt portaler på nätet där HBTQ-personer kan prata med varandra samt få stöd och rådgivning. Däremot är dessa organisationer inte begränsade till att handla om prat och stöd. Gillar du exempelvis att idrotta, men känner du obekväm att göra det bland folk kan du en passande förening för HBTQ.
Nedan hittar du en lista på olika föreningar för dig som vill ha stöd, hjälp eller någon att prata med;
- Transformering – RFSL Ungdom. Detta är en plats där du kan ställa alla dina frågor om könsidentitet, könsbekräftande vård och mycket mer. Du kan mejla direkt till info@transformering.se
- RFSL Rådgivningen Skåne. Ring till 040-611 99 50 om du behöver hjälp och stöd, exempelvis om du utsatt för kränkningar eller våld.
- Sexperterna – om du är kille eller kanske en transperson kan du höra av dig till Sexperterna med alla dina frågor om sex eller relationer.
- Pegasus Råd och Stöd – en hjälporganisation för dig som är homo- eller bisexuell, transperson eller queer och som gått i tankarna av att erbjuda sex mot ersättning. Hit går det att både ringa, skypa eller chatta.
- Tjejjouren – en bra mötesplats för tjejer som behöver få prata med någon, exempelvis om känslor, sex eller relationer.
- TRIS – ännu en hjälporganisation för tjejer, här med fokus på tjejer som begränsas av sina familjer och som kanske utsätts för hot eller våld.
- Under Kevlaret – en stödchatt för killar och ickebinära. Hit kan du ringa för att prata om ensamhet, droger eller kanske porrproblem.
- Boujt – Barn- och ungdomsjour på teckenspråk. För dig som talar teckenspråk är Boujt en stödorganisation på svenskt teckenspråk.
- Fråga UMO – Ungdomsmottagningen svarar på frågor gällande sex, relationer och mycket mer.
- BRIS – en stor svensk organisation som fungerar som en stödperson. Du kan ringa, mejla och chatta.
- se – Mår du psykiskt dåligt? Till BUP kan du höra av dig med dina frågor och prata med en person som förstår.
- Jourhavande kompis – Röda Korset – Behöver du en vän? Via en chatt kan du prata direkt med en kompis.
Ibland kan det kännas jobbigt att behöva prata med sina föräldrar eller vänner om frågor gällande HBTQ. Det kan kännas som att ingen förstår dig. Då är det skönt att kunna kontakta människor som inte känner dig. Även som anonym kan det bli en trygghet och ett stöd.
Läs mer om HBTQ i andra länder här.