HBTQ i Ryssland

Att Ryssland inte är ett bra land för HBTQ-personer råder det ingen tvekan om. Presidenten Vladimir Putin har många gånger uttalat sig om homosexuella människor. Till exempel införde han en ny lag år 2013, den så kallade ”Anti-Gay-Propaganda-Law”. Lagen ska skydda barn från att se olika sorters material som visar upp homosexualitet i Ryssland. Förklaringen var att Ryssland har traditionella familjetraditioner där homosexualitet inte passar in. Efter den lagstiftningen har våldet ökat markant mot HBTQ-personer i Ryssland. Andra uttalandet som Putin gjort är bland annat att det är hans egen uppgift att hindra samkönade par från att gifta sig. Hans förklaring till detta är att ”samkönade par inte kan fortplanta sig”.

blog2

Homosexualitet i Ryssland

Hotbilden mot homosexuella eller HBTQ-personer i Ryssland är stor. Det står ständigt i tidningen om nya mord eller våldshandlingar mot människor med annan läggning än heterosexualitet. Bland annat hittades en rysk HBTQ-aktivist i ett par buskar, mördad. Kvinnan, 41-åriga Jelena Grigorijeva hade mördats med flera knivhugg samt blivit strypt. Anledningen? Hon jobbade aktivt med frågor rörande HBTQ i Ryssland.

Homosexualitet i Ryssland har länge varit en stor fara. Än värre är det i delrepubliken Tjetjenien, i sydvästra Ryssland. Här har det pågått diskriminering och övergrepp av homosexuella under många år. Så sent som 2018 greps fler än 40 människor, med annan läggning än heterosexualitet, för att sedan torteras och mördas. Regeringen svarade bara att dessa 40 personer ”inte existerar”. Man blundade alltså bara inför vad som pågick. Dessa människor torterades och våldtogs bland annat med elchockstavar. De som överlevde behövde få akut vård. Det är Rysslands huvudansvar att ingripa mot de övergrepp som sker i Tjetjenien, men som många gånger tidigare ekar frånvaron.

 

 

 

Mot lagen

Sedan 2013 har det varit ett lagbrott att ”propagera för icketraditionella sexuella relationer inför minderåriga”, alltså att sprida kunskap om hbtq-personer. Hatet har, som väntat, växt ännu mer i Ryssland sedan lagen trädde i kraft, det är något ”fel” att vara hbtq-person. Hela tiden kommer det fram fall där människor blivit diskriminerade till följd av Rysslands anti-gay-lagar. Bland annat uppmärksammades ett särskilt fall gällande fostermamman i Jekaterinburg. Hon hade av medicinska skäl opererat bort brösten. Dock tyckte myndigheterna något annat som menade på att hon opererat bort brösten i ett försök att likna en man. Hon blev därför av med vårdnaden om två pojkar som skickades till ett barnhem.

Om man kollar på Rysslands lagstiftningar och principer för mänskliga rättigheter, kan man tydligt se att dessa inte riktigt stämmer överens med ett demokratiskt samhälle. Det finns bland annat inga tydliga lagar mot sexuella trakasserier samt mot våld i hemmet. I norra Kaukasien leder våld i hemmet varje år till tusentals dödsfall. Barnaga är också tillåtet i Ryssland. Trots att det inte finns lagar mot homosexualitet har man infört andra lagar som försvårar verksamheter som arbetar för bättre villkor för HBTQ-personer. Bland annat är det förbjudet att propagera av icke-traditionella familjevärderingar till barn. Värst är läget i norra Kaukasien, särskilt då i Tjetjenien där man torterar och mördar homosexuella personer samt utför skenavrättningar samt tvångsbortföranden.

 

 

Svår situation i Tjetjenien

Tjetjenien är en delrepublik i Ryssland, vilket innebär att detta geografiska område är styrt av ett delstadsdepartement samt av sin egen president. Ryssland invaderade detta område under slutet av 1700-talet. Idag är de flesta tjetjener sunnimuslimer och endast ett par procent är ryssar. De två största språken som talas här är ryska och tjetjenska. Tjetjenien har uppmärksammats många gånger genom åren, mycket på grund av den svåra situation som råder för hbtq-personer här. Till exempel försvann det hundratals homosexuella män från regionen, dessa personer var tidigare förföljda och torterade. Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström satte krav på att Ryssland måste sätta mer press på Tjetjenien.

Sverige tillsammans med utrikesministrar från både Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Nederländerna, skrev tillsammans ett brev till Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov där de beskrev sin oro över situationen i Tjetjenien. Svaret blev dock ”Det finns inga offer för förföljelse, hot eller våld”. Utrikesministern svarade alltså att det helt enkelt inte finns några homosexuella i Tjetjenien samt att de inte kan gripa människor som inte existerar. De försvunna homosexuella män som försvann spårlöst från Tjetjenien finns alltså inte, enligt den tjetjenska regering.

 

HBTQ-grupp greps i Tjetjenien

År 2019 greps en större HBTQ-grupp i Tjetjenien av de lokala myndigheterna. Gruppen bestod av 40 män och kvinnor som blivit grovt torterade, två så illa att de avled. Man organiserade därpå en räddningsaktion för att hjälpa HBTQ-människor att fly från Tjetjenien och även från Ryssland. Dock har ingen förbättring skett i delrepubliken Tjetjenien.

 

 

För dig som vill resa till Ryssland

Om du är intresserad av att resa till Ryssland är det alltid bra att kolla in hos ambassadens reseinformation hos swedenabroad. Även om det inte är mot laget att vara homosexuell finns det väldigt många saker som kan vara förbjudet. Som att ha på sig prideflaggan, en handling som kan leda till flera veckor i ett ryskt fängelse, även för turister. Likaså att hålla handen eller visa kärleksfulla handlingar mot någon av samma kön.

HBTQ i Ryssland är i kort inte något som accepteras i landet. Även om det som sagt inte är förbjudet att vara HBTQ-person här så är det ändå olagligt att på något sätt ”propagera” för HBTQ-rörelsen. Detta kan alltså innebära att man riskerar att bli förföljd eller anhållen om man bär pridefärgerna, kysser eller håller hand med någon av samma kön och på något sätt visar upp att man är homosexuell. Ett exempel på detta skedde under VM i Moskva då sex personer från olika länder kommit överens om att bära sitt lands lagtröja (alla i olika färger) och sedan gå tillsammans på gatorna i Ryssland, bildandes prideflaggan. Dessa aktivister gjorde alltså inget olagligt, men trots det greps en av personerna, Mateo Fernandéz Gómez från Colombia. När han, efter två dagar i Ryssland, skulle resa hem greps han på flygplatsen. Han förhördes i 15 timmar innan han slutligen släpptes och kunde resa hem.